Niedzielna polędwiczka wieprzowa z rozmarynem, podana z puree z groszku i marchewki

To, że po raz kolejny robię polędwicę, to przypadek. Po prostu znalazła się w lodówce w odpowiednim miejscu i w odpowiednim czasie. Obiecuję, że po tym przepisie dam sobie spokój
z takimi „niedzielnymi” daniami. Ale polędwiczka w ten sposób jest mistrzowska
i zadowolicie podniebienia osób trochę starszej daty, dlatego nazywam ją „niedzielną”.

SKŁADNIKI

  • dwie polędwiczki wieprzowe po około 150g każda
  • łyżka ostrej francuskiej musztardy Dijon
  • łyżka miodu
  • dwie łyżki oliwy
  • świeży rozmaryn
  • dwa ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • śmiatana 30% ( do sosu)
  • 50 ml białego wina

Puree z groszku

  • 300g mrożonego groszku
  • kilka listków mięty
  • łyżka masła
  • trochę śmietany 30%

Puree z marchewki

  • 5 średnich marchewek
  • 1 średni ziemniak (da lepszą konsystencję)
  • łyżka masła
  • kilka listków natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE


Polędwicę obieramy z błon. W miseczce mieszamy musztardę, miód, oliwę, świeży rozmaryn, dwa rozgniecione ząbki czosnku z niewielką ilość soli i pieprzu. Obtoczcie dokładnie polędwiczki w marynacie. Na stole rozciągnijcie sobie kawałek folii spożywczej, połóżcie na niej polędwiczki  i ciasno zawińcie. Polędwiczki lądują w lodówce na około 3-4 godziny (niedzielna akcja), a najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

thumb_img_6071_1024

Polędwiczkę trzeba na początku obsmażyć i następnie dopiec w piekarniku. Ustawcie piekarnik na 180 stopni. Nagrzejcie patelnię, dodając trochę oliwy do smażenia lub masła klarowanego (daje fajny aromat). Obsmażcie polędwiczki z każdej strony przez około 5-6 minut ( w zależności od ich grubości), kilka razy przewracając. Pamiętajcie, że w marynacie jest miód i łatwo o jego skarmelizowanie, a co za tym idzie – przypalenie mięsa. Nie chcemy tego. Czosnek dodajcie na ostatnie 4 minuty smażenia, również nie chcemy, żeby się spalił, bo wszystko pójdzie do kosza.
Po smażeniu możecie go wyrzucić, nie jest nam potrzebny. Przełóżcie polędwiczki do naczynia żaroodpornego i włóżcie do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
W tym czasie na patelni, na której zostały pozostałości po mięsie, wlejcie wino, śmietanę oraz dodajcie listki rozmarynu, sól i pieprz. Zagotujcie to wszystko, mieszając od czasu do czasu.
Po wyjęciu polędwiczek z piekarnika w naczyniu żarodoopornym zostanie trochę soku i tłuszczu – sam smak, dodajcie go również do sosu na patelni.
Dajcie polędwiczkom odpocząć kilka minut i można kroić. Będą bardzo soczyste.

A teraz dodatki:

W jednym garnku w osolonej ugotujmy do miękkości groszek. Po około 12 minutach gotowania groszek powinien być dobry. Odcedzamy, czekamy, aż trochę przestygnie i blendujemy na gładką masę, dodając listki mięty masło oraz sól
i pieprz do smaku.

Obierzmy i pokrójmy marchewkę oraz ziemniaka. Gotujemy do miękkości, trochę to potrwa, bo marchewka jest dość oporna. Musicie jej dać jakieś 25 minut.
Odcedzamy, czekamy, aż chwile ostygnie i tak jak w przypadku puree z groszku – blendujemy, dodając masło, natkę pietruszki, sól i pieprz. Gdyby konsystencja była za rzadka, możecie dodać trochę mąki kukurydzianej.

Obiecuje, kolejne przepisy będą „szybsze” i nie będą wymagały od Was zwracania uwagi na tak wiele szczegółów. Chociaż sam nie wiem… może ja po prostu taki jestem.

Smacznego!
Łotr

thumb_img_6072_1024thumb_img_6078_1024thumb_img_6086_1024

Reklamy

6 Comments

Add yours →

  1. Pięknie to wygląda. Na pewno spróbuję. Zapraszam do siebie na bloga kulinarnego. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

    Polubienie

  2. No i mam pomysł na jutrzejszy obiad 😉

    Polubienie

  3. Z przepisu wykorzystam tylko polędwiczki bo jakoś to puree do mnie nie przemawia.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: