Bezglutenowe tartinki z curdem cytrynowym i bezą

Podejść do bezglutenowego ciasta na tartę miałam kilka. Kilka nieudanych rzecz jasna. Raz była nie do zjedzenia, a była to wytrawna tarta ze szparagami. Gdyby nie te szparagi, to szkoda gadać. Kolejny razem niestety była tak krucha, że nic nie dało się z niej zrobić. Wyszła kruszonka z owocami, a nie tarta z musem owocowym. Jednak jeśli jest się dziewczyną Łotra, a na dodatek uwielbia się piec (i jeść!) te wszystkie słodkości, to nie ma zmiłuj – trzeba eksperymentować! I oto właśnie chodzi w całej zabawie w kuchni. Stare przepisy mamy lub babci przerobić na ulepszone i nowocześniejsze receptury. Bawić się smakiem, przyprawami, aby sprawiało nam to przyjemność.

Ten przepis na kruche ciasto jest tak delikatny po upieczeniu, że tartinki wydają się bardzo lekkie i puszyste. (Tak puszyste jak ja! – Łotr ostatnio mówi, że niby jestem taka puszysta i delikatna. Czas iść na jakiś pilates) Ale co najważniejsze – są bezglutenowe! Co nie oznacza, że ujmuje im to  do pszennego kruchego ciasta.  Potwierdzone informacje od glutenowców, którzy spróbowali!

SKŁADNIKI

CIASTO (na 10 tartinek)

  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 20 gram mąki migdałowej*
  • 30 gram mąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju kokosowego/oliwy
  • 70 g masła**
  • 1 łyżki cukru pudru
  • odrobina soli

*Gdy nie posiadasz mąki migdałowej, możesz użyć 50 g mąki gryczanej.
** Jeśli nie tolerujesz laktozy, użyj specjalnego masła. Wtedy tartinki będą bezglutenowe i bez laktozy.

CURD CYTRYNOWY

  • 3 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 70 g ksylitolu/cukru

BEZA

  • 2 jajka
  • 100 g cukru/ksylitolu

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą. Pamiętaj, aby masło miało pokojową temperaturę, wtedy szybciej zagnieciesz ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Na 1 godzinkę.

A teraz curd: Zetrzyj skórkę z 1 cytryny i wyciśnij sok ze wszystkich cytryn. Wstaw na palnik i zacznij gotować. Do soku dosyp cukier i masło. Gdy zacznie bulgotać, dodaj mąkę ziemniaczaną. Jajka roztrzep i wlewając je (zostaw około 1/4) energicznie zamieszaj i zdejmij z ognia. Wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Ta 1/4 jest za dużo, więc to wylej lub dodaj do jajecznicy. No co tam chcesz.

Wyjmij ciasto z lodówki. W zależności czy chcesz zrobić jedną tartę czy małe tartinki – rozdziel sobie ciasto. Przepis ten jest na tartinki, dlatego weź 1/3 masy. Z racji tego, że jest to bardzo kruche ciasto połóż je między 2 foliami spożywczymi i rozwałkuj. Wtedy lepiej będzie je przekładać na tartinki. Gdy pieczesz tartę, po prostu rozwałkuj całe ciasto. W razie potrzeby podsypuj wałek lub stolnicę, najlepiej mąką ryżową. Piekarnik nastaw na 190 stopni i piecz tartinki przez 15 minut. Pamiętaj o nakłuciu tartinek widelcem, a  na wierzch ułóż pergamin i zasyp ryżem lub fasolą. Każdą tartinkę z osobna trzeba „zapergaminować” z obciążeniem.
Uf! Połowa za nami. I to ta trudniejsza, więc teraz możesz sobie nalać kieliszek wina lub zaparzyć ulubioną kawę! Po 15 minutach, ściągnij papier i piecz jeszcze przez 10 minut.

unnamed

Wyjmij tartinki z piekarnika, poczekaj chwilę, aż ostygną i nałóż curd. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni.

Przyszła pora na bezę. Jajka ubij na pianę, a gdy zauważysz, że coś już piana sztywnieje, dodawaj po łyżce cukru/ksylitolu. Oczywiście cały czas miksując. Wyłóż na tartinki. Możesz użyć cukierniczego rękawa lub użyj łyżką. A, żeby beza się udała, najlepiej trzymać się kilku zasad. Pisałam o tym w przypadku królowej bezy. Metalowe naczynie, czyste i suche oraz szybkość wykonania, bo beza łapie wilgoć.
Piecz przez 20 minut. a następnie, ustaw piekarnik na 60 stopni z termoobiegiem i pozostaw tam tartinki jeszcze przez 15 minut.

unnamed-3

unnamed-1

Delikatności
Dama

Reklamy

One Comment

Add yours →

  1. Jak dobrze, że mogę jeść gluten. A tartę z kremem cytrynowym sama jakiś czas temu robiłam i można znaleźć ją u mnie na blogu. Uwielbiam to połączenie 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: