Bezglutenowy sernik z kaszy jaglanej z musem owocowym i (bez laktozy*)

Nowy rok, nowi my, nowe możliwości…. Tak, na pewno. Długo nas nie było, ale jeśli rozwija się swoją firmę to praca 24h/dobę jest dobrym określeniem. Nie myślcie, że nie jemy! Jemy i próbujemy dużo i bardzo nam tęskno do dzielenia się przepisami. Ten miesiąc myśleliśmy, że będzie przestojem. Miało być spokojniej, a jest potrójnie turbo szybko.

Znalazłam jednak czas, aby wrzucić tutaj post na szybki sernik bezglutenowy i z opcją bez laktozy. Tym przepisem oszukałam wszystkich domowników. A moja mama tak go pokochała, że mogłaby go jeść codziennie. Wartości odżywcze, które w sobie zawiera w sumie są dobre na porządne śniadanie. To ciasto jest doskonałe na dzień dobry, dobry wieczór i udany weekend.

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 1,5 szklanki orzechów nerkowca (możesz też wybrać migdały)
  • 6 sztuk daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego*

MASA

  • szklanka kaszy (200g)
  • aromat śmietankowy lub winilinowy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka syropy z agawy/można zastąpić cukrem, ksylitolem lub nic nie dodawać

MUS

  • 200 g malinlub ulubionych owoców leśnych/truskawek
  • 1 galaretka o smaku owocowym**

    * jeśli jednak gluten Ci nie straszny, możesz użyć kruchych ciasteczek owsianych. Zblenduj je z roztopionym masłem.
    ** a gdy nie lubisz cukru, możesz rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny lub agaru w odrobinie wody.


PRZYGOTOWANIE

Orzechy nerkowca namocz przez noc lub przynajmniej przez 6 godzin. Daktyle namocz we wrzątku na
10 minut. Zblenduj wszystko razem. W trakcie blendowania zobaczysz czy dolać trochę wody pozostałej po daktylach i dodaj 1 łyżę oleju kokosowego. Wyłóż spód formy i wstaw do lodówki. (Ja używałam formy o średnicy 20 cm).

Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie i zalej 4 szklankami wody (szklanki do odmierzania wody i kaszy muszą być tej samej wielkości). Gotuj kaszę na małym ogniu, około 15 minut lub aż do wchłonięcia całej wody. Możesz też zalać kaszę mlekiem kokosowym lub zwykłym (jeśli tolerujesz). W tym przepisie ja kaszę zalałam
2 szklankami wody i 2 szklankami mleka kokosowego, które sama zrobiłam. Podczas gotowania wlej odrobinę aromatu śmietankowego i dodaj wybrany słodzik. Gdy trochę przestygnie, zblenduj na gładką masę. Zajęcie jest trochę czasochłonne, nie ukrywam. Wyłóż masę na orzechowy spód i wstaw z powrotem do lodówki.

Galaretkę rozpuść tylko w 200 ml i ostudź. Zblenduj owoce i połącz. Wstaw do lodówki, aby stężała. (Gdy używasz mrożonych owoców, uzyskasz tę konsystencję od razu). Jeśli masz szczelną formę, to możesz zalać od razu  musem sernik i wstawić do lodówki. Na dobre kilka godzin. Na wierzch możesz dodać dodatkowe owoce i chipsy kokosowe. To jest chyba jedyne ciasto, którego Kuba nie zjada od razu!

img_6503

img_6504

img_6516

Sernik jaglany jest tak wdzięcznym tematem, że możecie z nim kombinować pod swoje podniebienia. Możecie polać go polewą czekoladą. Jako spód użyć kruchych ciasteczek owsianych. Możesz również zrobić dla tego sernika kruchy spód. Przepis na bezglutenowe kruche ciasto podałam przy tartinkach z cudrem cytrynowym. 

xoxo
Dama

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: